Loukoum ja Bahlava

 

 

Kes mõtles seda välja – on tegelikult teadmata. Kuigi selle nimi tundub türgipärasena, seda valmistatakse Marokost Usbekistanini, Egiptusest Gruusiani. Aga kõige tõenäolisem on see, et selle maiustuse idee oli laenatud nii türklaste, kui ka kreeklaste poolt Bütsantsi köögist, siis, ei ole see mitte ainult sultanite, vaid ka basileuste maius. Meie poolt pakutud baklava on toodetud Põhja-Kreekas, Vana-Makedoonia südamel, viiekümne kilomeetri kaugusel Aleksander Suure sünnikohast. Selles sulandub ühte kõik parim kahest maailmast, idamaisest ja Kreeka omast. Tulge proovige!

Selle maiustuse juured on kuskil Araabias. Kuigi, jõudes Kreekale, see muutus palju, olles saanud veel toredamaks! See nõrgub veel rohkem mett ja sulab veel kiiremini suus, kui selle Levantist analoogid.

Kreeka loukoumi ja türgi lokum on, muide, kaks täiesti erinevat asja. Kreeka oma on mahedam, mitte nii suhkurmagus, ja selle tükid on väiksemad. Loukoumi sobib suurepäraselt kohvi, tee juurde, kas hommikul või õhtul, pärast tõhusat lõunat või omaette. See on veel üllatavam, kui mõelda sellest, et niisugune maagiline maitse saab päris lihtsatest asjadest: tärklisest, veest, suhkrust, millestki mõnusast – mahlast või pähklitest.